A drippelt kávé vagy csepegtetett kávé egy olyan kávétípus, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthonod kényelmében. Nem lesz szükség semmilyen drága vagy nagy készülékre, csak egy kávécsepegtetőre és papírfilterekre. Ezeknek köszönhetően nem lesz dolgod kávézaccal, amely a hosszú főzés során ront a kávé ízén. Hogyan használd a kávécsepegtetőt, hogy nagyszerű kávé legyen a végeredmény?
Az első dripper Németországban jelent meg 1908-ban. Az úttörő Melitta Bentz volt, aki a kávékészítés új módjával rukkolt elő - papírfilterre helyezte az őrölt kávét, leöntötte vízzel, és az átcsepegtetést követően a kávé elkészült. Ebből a célból feltalált egy egyszerű "szűrőt", amelybe belehelyezte a papírfiltert, majd a kávét, végül pedig vizet. Az évek múlásával a design átalakult, és létrejött a kónikus (kúp) formájú, az oldalán bordázott kerámia tölcsér.
Ez kellemes változást idézett elő a kávé ízében, hiszen többé nem maradt zacc a csésze alján, mint a "magyar török" ital esetében. A kávé így nem volt annyira keserű, sőt, az utolsó cseppjéig ugyanolyan finom maradt.
Ám a kávécsepegtetők útja itt még nem ért véget. Néhány évtizeddel később, 2004-ben megszületett a "testvére" Tokióban, amely a Hario V60 nevet kapta. A Melittához képest a közepén nagyobb a hely, más a bordázat mintája, és a Hario kávécsepegtetőhöz készült papírfilterek pontosan 60°-os szöget alkotnak az edényben.
Ma már léteznek kerámia, réz és műanyag kávécsepegtetők is, és csakis rajtad áll, melyik típusú dripper lesz számodra a legjobb választás a kávékészítéshez.
Nem kell semmilyen komplikált felszerelés, hogy igazán finom kávét készíthess. Minden, amire szükséged lesz, az egy Melitta vagy egy Hario V60 kávécsepegtető és egy papírfilter. A kávécsepegtetővel történő kávékészítés elve az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ráadásul csupán pár percet vesz igénybe.