A kuktafazék, más néven kukta vagy kukta edény, a magyar konyha szokásos darabja. Ugyanis jelentős időt és energiát takaríthatsz meg vele, miközben meg tudod őrizni az ételek ízét és tápanyagait. A modern kuktafazekak több biztosítékkal vannak felszerelve, így kuktában főzni ma már teljesen biztonságos. Hogyan főzzünk a kuktafazékban? Olvasd el, hogy valójában miként hozták létre a kukta edényt, mire használható fel, és mennyi ideig kell főzni benne az egyes ételeket. Van néhány receptünk is, amelyek ideálisak a kuktafazékhoz.
A kuktafazekat 341 évvel ezelőtt a francia feltaláló, Denis Papin hozta létre. Inkább csak melléktermék volt, amikor a fizika területét és a gőzt vizsgálta. Létrehozott egy vastag falú, rögzített fedéllel és nyomásszeleppel ellátott edényt. A gőz nem tud kijutni a szorosan lezárt fazékból, így a nyomás gyorsan felmegy benne. Ennek eredményeként az ételek gyorsabban készülnek, és megőrzik eredeti ízük nagy részét, beleértve a tápanyagokat és a vitaminokat is. A kérdés az, hogy jutott eszébe a feltalálónak, aki az első robbanómotor fizikájával és találmányával foglalkozott, hogyan gondolta, hogy betegyen egy darab húst ad a feltalált edénybe, és megpróbálja főzni. Nem egy szakácsnő minden bizonnyal köszönetet mondana Papin úrnak az ötletéért.
A kuktafazék a gyorsabb és finomabb főzésre szolgál. Általánosságban elmondható, hogy a főzés ideje a kuktafazékban háromszor gyorsabb. A kukta sokféle felhasználási lehetőséget kínál, és szinte bármit elkészíthetsz benne, akár egy teljes ebédet is, beleértve a desszertet, és befőzhetsz is benne. A kuktafazekak két változatban léteznek, egyik a klasszikus kuktafazék a tűzhelyhez és a másik az elektromos kuktafazék.
A korszerű klasszikus kukták bármilyen típusú tűzhelyen használhatóak, az indukciós kuktafazék szintén működni fog. A klasszikus kuktáknál kétféle fedélzárat látunk, az egyik a karos zárású, amely a kar elve alapján működik, valamint a bajonett zárású, amelynél a fedelet felteszed az edényre, és elfordítással rögzíted. A biztonság és a kényelem érdekében szabadalmaztatott, egykezes nyitású rendszerrel is találkozhatsz.
Az elektromos kukta a saját hőforrását használja, és főzés közben nem bocsát ki gőzt. Az elektromos kuktafazekat nem szükséges ellenőrizni, mert automatikusan szabályozza a nyomást. Számos előre beállított programmal rendelkezik.
A gazdaságosabb és gyorsabb főzés fontos kritériuma a kuktafazék mérete. Tehát mérlegelned kell, hogy mely ételeket fogod a leggyakrabban főzni, és hány adagot kellene a kuktádnak elkészítenie. A méret kiválasztásakor vedd figyelembe azt is, hogy a kuktafazék csak térfogatának ⅔-áig tölthető meg.
A kuktafazekat leggyakrabban az alábbi mértetekben gyártják:
A főzés a modern kuktafazékban egyszerű és biztonságos. Papin edénye a jelenlegi formájában több biztosítékkal van felszerelve, amelyek gondoskodnak arról, hogy a főzőlap fedele tökéletesen tapadjon és forrás közben ne nyíljon ki. Ezenkívül nyomás indikátorral van felszerelve, amely figyelmeztet minket, hogy a főzés után mikor biztonságos kinyitni. Így nincs veszélye a leforrázásnak. A főzés előtt tanácsos ellenőrizni a gőzkibocsátó szelepeket. Nem lehetnek eltömődve vagy szennyezettek. Hasonlóképpen, a kuktafazék tömítése is ellenőrzendő, hogy nincs-e megdagadva vagy rosszul felszerelve.
Fontos, hogy kövess néhány alapvető szabályt, hogy a főzés takarékos és hatékony legyen.
Az egyes összetevők főzési ideje több tényezőtől függ, például a tűzhely típusától, a kezdési hőmérséklettől vagy a fazékban levő víz mennyiségétől. Néhány étel megfőzése után biztosan megismered a kuktádat és a főzési időtket, de eleinte érdemes betartani az általánosan ajánlott főzési időket. Kiváló segítőtárs lehet az időzítő, amely része egyes kukta edényeknek. A beállított főzési idő letelte után figyelmeztető hangjelzést ad.
Élelmiszer | Orientációs elkészítési idő percben |
---|---|
Szeletelt burgonya | 5-6 |
Egész burgonya | 12-14 |
Rizs | 6 |
Savanyított káposzta | 7-12 |
Zeller | 3-6 |
Sárgarépa | 6-8 |
Cékla egészben | 10-15 |
Előzőleg beáztatott hüvelyesek | 15-20 |
Marhacomb |
30-40 |
Marhapörkölt | 20 |
Sertéskaraj | 30-35 |
Csirke | 15-20 |
Hal | 10-20 |
Mint már említettük, a kuktafazék univerzális segítőtárs, és szinte bármit főzhetsz benne. Elkészítettük egy leves és főétel receptjét, valamint a legkisebbek számára egy egészséges snack receptjét.
Nyersanyagok 4 adaghoz:
Elkészítés:
Vágd a zöldségeket apróra. Helyezd a kelkáposztát a fazékba, adj hozzá 1 liter vizet és forrald fel. Szűrd le a párolt káposztát és hagyd lecsöpögni. Ezután melegítsd fel a vajat a fazékban, és tedd rá a sárgarépát és a káposztát. Süsd, amíg levet nem ereszt, ez kb. 2 percig tart. Adj hozzá 0,5 liter vizet az alaphoz, add hozzá a burgonyát, ízesítsd sóval és borssal. Zárd le az edényt, és helyezd a főzőlapra. Miután elindul a gőz eltávozása, csökkentsd a főzőlap hőmérsékletét és hagyd főni 20 percig. A levest pirítóssal tálalhatod.
Nyersanyagok 4 adaghoz:
Elkészítés:
Vágd a húst kockára, és vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Vágd a gombát a negyedeire. A fazékban melegítsd meg az olajat és a vajat, add hozzá a kockára vágott szalonnát, pirítsd, majd vedd le a tűzről és tedd félre. Helyezd a húsdarabokat a serpenyőbe, főzd rózsaszínűre, add hozzá a hagymát, és süsd addig, amíg aranyszínűvé nem válik. Szórd meg liszttel és süsd tovább. Önts vörösbort a fazékba, add hozzá a fokhagymát, a gombát és a fűszernövényeket. Ízesítsd sóval és borssal, és zárd le az edényt. Miután elkezd kiáramlani a gőz, csökkentsd a főzőlap hőmérsékletét és hagyd 30 percig főni. Ezután nyisd ki az edényt, és vedd ki a fűszernövényeket. Tálald burgonyapürével vagy tésztával.
Nyersanyagok 4 adaghoz:
Elkészítés:
Az almát hámozd meg és vágd kockára. Tedd bele egy kuktafazékba, önts rá vizet és add hozzá a cukrot. Zárd le az edényt. Miután elkezd kiáramolni a gőz, csökkentsd a főzőlap hőmrsékletét és hagyd 8-10 percig főni. Ezután nyisd ki a edényt, és mixeld össze a pürét.
Annak ellenére, hogy hosszú ideje kitalálták, Papin edénye továbbra is nagy népszerűségnek örvend és ez nem is csoda. Ez a zseniális és kissé véletlenszerű találmány időt és energiát takaríthat meg a konyhában. Bemutattuk, hogyan kell főzni a kuktafazékban, és adtunk néhány tippet az ízletes receptekhez, amelyekkel minden bizonnyal örömet szerzel otthon. Jó étvágyat!