A kombinált tűzhely igen nagy népszerűségnek örvend. A hatékony gázfőzőlap és a praktikus elektromos sütő előnyeit ötvözi. De mi alapján válasszuk ki ezt a készüléket? Tanácsot adunk, hogy milyen paramétereket keress, és milyen funkciók lehetnek hasznosak.
A konyha elrendezését alapul véve a kombinált tűzhely kiválasztásakor a méretekkel kell kezdened, pontosabban a szélességgel. A leggyakoribb szélesség a kombinált tűzhely kínálatban az 50 cm vagy a 60 cm. Ha keskenyebb modellre van szükséged a konyhád miatt, nem kell attól félned, hogy emiatt be kell érned egy kis sütővel. Olyan keskenyebb tűzhelyeket is találhatsz nálunk, amelyek sütőtere 60-70 liter.
A belső térfogatnak a háztartásban élők számához vagy igényeihez kell igazodni. A kisebb térfogatú sütők gyorsabban és olcsóbban felmelegíthetők a kívánt hőmérsékletre, míg a nagyobb térfogatú modellekkel nagyobb mennyiségű étel süthető.
Egy személy vagy egy pár számára általában elegendő egy legfeljebb 57 liter belső térfogatú sütő. Egy 3-4 fős háztartás számára olyan sütőket ajánlunk, amelyek kapacitása 57-65 liter. Többfős családok számára olyan kombinált tűzhely ajánlott, amelyben a sütő térfogata legalább 67 liter.
Minden kombinált tűzhely rendelkezik energiacímkével, amely felvilágosítást nyújt az elektromos sütő kapacitásáról, a főzés ciklusonkénti villamosenergia-fogyasztásáról és a modell teljes energiafogyasztásáról. Minél magasabb az osztály, annál gazdaságosabb és hatékonyabb a készülék. A legtöbb kombinált tűzhely az A energiaosztályba tartozik.
A teljesítmény befolyásolja, hogy az elektromos sütő milyen gyorsan tud felmelegedni a kívánt hőmérsékletre. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban melegszik fel a sütő, és annál hatékonyabb lesz a sütés. A fogyasztás szorosan összefügg a teljesítménnyel, mert minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a fogyasztás. Az alacsony, legfeljebb 2 000 W teljesítményű sütők azonban lassabbak lesznek, ami nem biztos, hogy megfelel majd neked. Ezért olyan tűzhelyeket ajánlunk, amelyek teljesítménye kb. 3 000 W, amelyek kellően erősnek tekinthetők.
Egy gázfőzőlap esetében nincs túl sok extra funkció, mégis van néhány, amit érdemes megemlíteni.
A gázfőzőlapok általában öntöttvas vagy zománcozott ráccsal rendelkeznek. Mi inkább az öntöttvas rácsokat ajánljuk - könnyebb karbantartani őket, és az edények jól mozgathatók rajtuk.
Az elektromos gyújtás minden gázfőzőlap esetében elvárható alapfelszereltség, csakúgy mint az égésbiztosító.
A kombinált tűzhely standard esetben 4 gázégővel rendelkezik. Ritkábban 3 vagy 5 égővel rendelkező gázfőzőlappal ellátott kombinált tűzhelyekkel is találkozhatsz.
Egy kombinált tűzhely esetében az elektromos sütő jóval több lehetőséget kínálhat, mint a gázfőzőlap. Elsősorban azokról a felszereltségekről és funkciókról van szó, amelyek segítenek finomabb és egészségesebb ételeket készíteni, és megkönnyítik a tisztítást. Rajtad múlik, hogy a hagyományos sütéshez ragaszkodsz-e, légkeveréses vagy grill funkciós sütőt használsz-e, vagy beruházol egy gőzsütőbe.
Az elektromos sütő funkciói és programjai
Az elektromos sütő által kínált további lehetőségek
A kombinált tűzhely egy szabadon álló készülék, nem pedig beépíthető kombinált tűzhely, amely mindig "szem előtt" van a konyhában. Ha már megvan a kedvenced a funkció és a konstrukció tekintetében, akkor már csak a designt kell kiválasztani. Nem csak fehér kombinált tűzhely létezik, rozsdamentes acél, fekete és még számos más színű modell is kapható.
A hagyományos sütővel ellátott kombinált tűzhely nem kínál semmilyen extra funkciót a sütés-főzés megkönnyítése érdekében, de általában megfizethetőbb, és egy szerényebb háztartás számára is mindent biztosít, ami az ételek elkészítéséhez szükséges. A hagyományos sütőknél felső, alsó, kombinált, ventilátoros, kiolvasztó és grill típusokra számíthatsz.
Az 50 cm széles kombinált tűzhely kisebb konyhákba alkalmas vagy olyan konyhákba, ahol az elrendezés miatt nem férne el nagyobb tűzhely. A kisebb szélesség azonban nem feltétlenül jelent kisebb sütőtérfogatot. Létezik olyan 50 cm széles kombinált tűzhely, amely 50 literes sütővel, de olyan is, amely akár 70 literes nagy sütővel rendelkezik. A keskenyebb méret természetesen hatással lesz a főzőlap méretére.
Egy 60 cm széles kombinált tűzhely általában nagyobb sütővel és természetesen nagyobb főzőlappal rendelkezik. Választáskor azonban legyél körültekintő, mivel még egy szélesebb kombinált tűzhely is rendelkezhet viszonylag kis sütővel. Minden a konstrukciótól, illetve a tepsik tárolására szolgáló tárolóhely méretétől függ.
A hőlégkeveréses kombinált tűzhely egyik ismérve, hogy kerek fűtőelemmel rendelkezik. Néha ezeket a sütőket forrólevegős sütőnek is nevezik. Nem mindegy, hogy a sütő csak ventilátorral rendelkezik, amely csak a meleg levegőt mozgatja meg, vagy kerek fűtőelemmel is, amely saját hőforrással rendelkezik, és a már felmelegített levegőt fújja a sütőbe. A forró levegő jobb és egyenletesebb sütést tesz lehetővé. A légkeveréses sütőben egyszerre több tepsi különböző ételt süthetsz, mivel a különböző szinteken lévő ételek aromái és ízei nem keverednek.
A retro kombinált tűzhely nagyszerűen illik a mai modern háztartásokba is, megjelenése visszarepít az időben, funkciói viszont nagyon is korszerűek. A mechanikus gombok és az analóg kijelző régiesnek tűnnek, de segítségükkel modern funkciók és programok egész sora állítható be. A legtöbb retro kombinált tűzhely A energiaosztályba tartozik, így használata nem terheli meg jelentősen a családi kasszát.
A hagyományos sütőkhöz képest a hőlégkeveréses kombinált tűzhely modellek egyenletesen oszlatják el a hőt az egész sütőben. Ez lehetővé teszi több tepsi étel egyidejű sütését. Egyszerűen fogalmazva, a hőlégkeveréses sütő lehetővé teszi, hogy egyszerre több szinten süss, így időt, energiát és pénzt takaríthatsz meg. A kerek fűtőelemmel ellátott erőteljes ventilátor nemcsak egyenletes légáramlást biztosít, hanem megakadályozza az egyes ételek aromájának és ízének keveredését is.
Ezekkel szinte játszi könnyedséggel tisztíthatod az elektromos sütő belsejét.
Az öntisztító program aktiválása után a pirolitikus sütő nagyon magas hőmérsékletre (akár 500 °C-ra) melegszik fel, és minden szennyeződést hamuvá éget. Ezután csak töröld át az elektromos sütő belső felületét egy nedves ruhával, miután lehűlt (ideális esetben még kissé meleg állapotban), és kész.
A katalitikus sütők porózus zománcozott anyagból készült speciális belső borítással vannak ellátva. Ennek köszönhetően a sütő szivacsként szívja magába a zsírt és a szennyeződéseket, amelyek aztán a hő hatására oxidálódnak és elpárolognak a normál sütés során.
Ezt a tisztítási módszert AquaClean vagy EcoClean néven is emlegetik. Az ilyen sütők speciális belső kialakításuknak köszönhetően csak gőzzel tisztíthatók. Önts vizet egy tepsibe, és indítsd el a gőztisztító funkciót. A gőz fellazítja a szennyeződéseket és a ráégett ételmaradványokat, amelyeket körülbelül fél óra elteltével, a tisztítási funkció befejeztével egy ronggyal letörölhetsz.
A legjobb, ha a sütőt minden sütés után, és ideális esetben addig tisztítod meg, amíg teljesen ki nem hűlt. Ebben az esetben elegendő egy mosogatószeres, meleg vízbe áztatott törlőrongy. Ezt azonban csak kevesen végzik el, így a szennyeződés rászárad a sütőre, és a következő sütéskor csak még jobban ráég. A tisztítás ezután már fáradságosabb, de nem szabad elfelejtenünk, hogy vigyáznunk kell arra, nehogy megkarcoljuk a sütő felületét. Soha ne súrold a sütőt kaparóval, dróttal vagy más éles tárggyal. Ne használj súroló hatású tisztítószereket sem.
A sütő tisztításához használj puha szivacsot és egy erre a célra alkalmas tisztítószert. A zsír és a makacs égési sérülések kezelésének legegyszerűbb és garantált módja a speciális sütőtisztítók használata. Praktikus permetezővel rendelkeznek, amely megkönnyíti a nehezebben hozzáférhető helyek elérését, kíméletesek, biztonságosak és hatékonyak. A kamrában is lapulnak olyan anyagok, amelyek segítségedre lehetnek. Bevált alapanyagok a szódabikarbóna és az ecet. Készíts szódabikarbónából és meleg vízből pasztát, és dörzsöld be vele a sütő belsejét, majd hagyd rajta néhány órán át, ideális esetben egész éjszaka. Ha a sütőt ecettel tisztítod, a sütő falán és a rácsokon lévő ráégett területeket dörzsöld át ecettel átitatott ruhával. Ezután melegítsd fel a sütőt körülbelül 150 °C-ra, majd kapcsold ki, amikor elérte a beállított hőmérsékletet. Jobb eredményt érhetsz el, ha egy kis vizet teszel egy edénybe, ami elpárologva segít még jobban felpuhítani a ráégett szennyeződéseket.
Megjegyzés: Részletesebb útmutatót, valamint további ajánlásokat és tippeket találsz Hogyan tisztítsuk ki a sütőt című cikkünkben.