Gyorsan jó formába kell kerülnie a testednek? Tudod, mik a fehérjék és miért fontosak? Eddig mindenekelőtt a sportolók körében voltak népszerűek, de a pandémiák idején gyakorlatilag mindenki számára alkalmasak. Hogyan használjuk őket helyesen?
A koronavírus-fertőzés tömeges terjedésének idején jó tudni, hogy az emberi testnek helyes étrendre, benne például különféle vitaminokra van szüksége a megfelelő működéshez. És nem szabad elfeledkezni azokról a fehérjékről sem, amelyek eddig főképpen az edzőteremben gyakorlók vagy a profi sport szerelmeseinek étlapján szerepeltek.
A proteinek, más néven fehérjék, az emberi test alapvető építőelemei. Aminosavakból állnak, amelyeket az emberi test csak étkezés útján tud befogadni. A fehérjék valamennyi sejt szerkezeti alkotóelemei, katalitikus hatással rendelkeznek, és ellenanyagként az immunrendszer szerves részét képezik.
Tehát általában igaz, hogy a fehérjék nélkülözhetetlenek az izomtömeg regenerálódásához és növekedéséhez, valamint a test fáradtságának gyorsabb mérsékléséhez. Ez rendkívül fontos a COVID-19 járvány idején. Több energiát kap tőlük a tested a vírus elleni küzdelemhez.
A fehérjék természetesen megtalálhatók mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben. Különösen az állati fehérjék, például a tojás, a tej, a tejtermékek és a hús esetében magasabb minőségű a fehérje tartalom, mivel ezekben lényegesen nagyobb az esszenciális zsírsavak aránya. Mínuszaik közé tartozik azonban, hogy nagy mennyiségű zsírt és koleszterint tartalmaznak, ezért tanácsos az alacsony zsírtartalmú változatokat választani. Ide tartoznak általában a sovány hús, különösen a csirke és a nyúl, a hal, a vadhús, de nem követsz el hibát egy jó sonkával, alacsony zsírtartalmú sajttal és túróval sem.
Az összes hüvelyes, mandula, mák vagy szezámmag jelentős részét képezi a fehérjeben gazdag ételeknek. A szójatermékek - a szójahús, a tempeh, a tofu, és még a növényi húspótlók is, például a cseh ROBI hús is egyre népszerűbbekké váltak. Előnyük az alacsony zsírtartalom és a magasabb rosttartalom. A növényi eredetű fehérjék azonban nem tartalmazzák az esszenciális aminosavak komplett összetételét, ezért nem tartjuk őket teljesértékű fehérjéknek.
A fehérjék felosztását többféle szempontból lehet vizsgálni, ítt bemutatunk egy további áttekintést a leggyakrabban használtról.
Maga a konzisztencia mellett az aroma ugyanolyan fontos, mivel főleg hosszútávú fogyasztás esetén tanácsos egy kicsit váltogatni. A legnépszerűbb változatok a banán, vanília vagy csokoládé ízesítésű fehérjék.
Mindenekelőtt mindig figyelmesen olvasd el a vásárolt fehérje mellékelt használati utasítását. Ez feltétlenül szükséges, mivel a helytelen adagolás nem sok segítséget nyújt a testednek. Éppen ellenkezőleg, egészségügyi problémákat okozhat. Az adagolást mindig az összes forrásból származó, ajánlott fehérjebevitel alapján kell meghatározni, ideértve a normál táplálékot is. A tervezés során ezt nem szabad elfelejteni. Végül is jó ötlet, ha a fehérjék rendszeres szedése előtt kapcsolatba lépsz egy sport-táplálkozási szakemberrel.
A gyakorlati tapasztalatokból azonban tudjuk, hogy például a szabadidős sportolóknak ajánlott fehérjék adagolása 1,4–2,0 g / testtömeg-kg mennyiségű. Ezzel szemben a testépítők testtömeg-kilogrammonként 2,4-3,2 g fehérjét adagolnak.
A fehérjék gazdag fehérje- és kalciumforrást jelentenek, és számos pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A jelenlegi a legjobb alkalom az immunitásod erősítésére.