Hogyan válasszunk befőttes üveg típust?
A kiváló minőségű befőttes üvegek a különböző típusú élelmiszerek otthoni és professzionális feldolgozásának elengedhetetlen eszközei. A keményen dolgozó háziasszonyok és háztartásbeliek számára készültek, akik nem akarják, hogy a kertből származó felesleges termés kárba vesszen. Nem nélkülözhetik őket a lelkes méhészek sem, vagy a kisebb-nagyobb termelőüzemek tulajdonosai. Valójában az üveg befőzéshez szánt változata ideális választás a legkülönfélébb típusú édes, sós, savanyú és csípős élelmiszerek tárolásának.
i
A minőségi befőttes üveg hosszú élettartamú
Az ideális befőttes üveg tartós üvegből készül, amely még idővel sem változtatja meg tulajdonságait vagy színét. Az ilyen befőttes üvegek többször is bátran használhatók különböző típusú élelmiszerekhez, akár több egymást követő befőzési szezonon keresztül is.
A befőttes üveg típust mindig az adott élelmiszer alapján válaszd ki
A befőttes üvegek különböző méretűek, formájúak lehetnek és különböző típusú fedelekkel rendelkezhetnek. Mindig aszerint válaszd ki a méretet és a formát, hogy mit és milyen mennyiségben fogsz befőzni. A mennyiségtől és az élelmiszer típusától függően választhatja ki az üvegek optimális számát (és a tárolóhely méretét), formáját és méretét. Mielőtt befőzné, tájékozódjon az élelmiszerek üvegbe helyezésének pontos módjáról (pakolás vagy laza egymásra helyezés stb.).
Mekkora a befőttes üveg optimális térfogata?
Válassz befőttes üveg térfogatot (méretet) az élelmiszer típusa és a a háztartás tagjainak száma alapján. Ha biztos vagy benne, hogy az üveg térfogatát a felbontást követő egy hónapon belül el tudja fogyasztani, akkor a kisebb gyümölcsöket és zöldségeket nagyobb térfogatú befőttes üveg típusokban is tartósíthatod. Vásárolhatsz nagy, 5 l-es befőttes üveg típust is. A legnépszerűbbek a 720 ml-es befőttes üvegek.
Rendszeresen és nagy mennyiségben főzöl? Ebben az esetben hasznosnak fogod találni a befőző edényeket is. Ezek a praktikus eszközök nagyban megkönnyítik a gyümölcsök és zöldségek otthoni tartósítását, valamint a különböző ételek és italok elkészítését.
Milyen az ideális befőttes üveg méz vagy más élelmiszerek tárolására?
A befőttes üveg mézhez általában 420 720 ml. Lehet sima, klasszikus vagy kerek alakú. De lehet kapni szép típusokat is, különféle díszítésekkel (méh, méhsejt stb.). Olvass tovább, és tudd meg, milyen méretű üveg az optimális választás.
- A legkisebb, 220 ml-es befőttes üveg ideálisak a különböző krémek, zöldség-, chilipaszták és szószok kedvelői számára. Ezek a finomságok felbontás után gyorsan megromlanak. Használd a legkisebb üvegeket a pástétomok tartósításához, amelyeket a felbontástól számított egy héten belül fel kell használni.
- A 220-250 ml térfogatú kis befőttes üvegek akkor hasznosak, ha lekvárokat, lekvárokat, különböző főzeteket vagy bogyós gyümölcsöket szándékozol tartósítani, amelyeket szintén gyors fogyasztásra szánsz, mert felbontás után a levegő miatt gyorsan megromlanak.
- A közepes méretű, 720 ml-es befőttes üveg ideális választás méz tárolására vagy különböző húsok, gyümölcsök és zöldségek tartósítására. Ez az mennyiség a kisgyermekes családok vagy a két- vagy háromtagú háztartások számára jelent megoldást.
- A 720 ml térfogatú befőttes üveg már régóta a legnépszerűbb befőttesüvegek, mivel egész gyümölcsök tárolására alkalmasak anélkül, hogy azokat kisebb darabokra kellene vágni. Leggyakrabban uborka, őszibarack, paprika, hagyma, sárgabarack, de különféle gyümölcskeverékek vagy zöldségkrémek tartósítására is használják.
- A nagy, 5 l-es befőttes üvegek leggyakrabban savanyú uborka tartósítására vagy különböző gyümölcsös alkoholos italok előállítására használt típusok. Akkor is használhatod őket, ha a közeljövőben egy nagy családi partit tervezel, ahol saját finomságokat szeretnél kínálni a vendégeknek.
Kis befőttes üveg
Közepes méretű befőttes üveg
Nagy befőttes üveg
A befőttes üveg és a fedél kiválasztása a zárómechanizmusnak megfelelően
A befőttes üvegek és a fedelek különböző zárómechanizmussal rendelkeznek. Három alaptípus létezik: csavaros befőttes üvegek, amelyekre rá kell csavarni a tetőt, fémfedelű befőttes üvegek, amelyek csíptetősek. A csatos befőttes üveggumi gyűrű található. Ezt a típust nem hosszú távú élelmiszer-tárolásra szánják.
A hústartósító edények a múltban mindig piros gumival és fedéllel voltak ellátva, a tartósított gyümölcsök pedig fehér gumival és fedéllel voltak lezárva. Manapság a fedelek és a gumik színe már teljesen mindegy.
Miért fontos a befőttes üveg alakja?
A befőttes üvegek különböző alakúak, de a leggyakoribb a kerek vagy szögletes (négyzet, hatszögletű, nyolcszögletű) alak. Ez annak köszönhető, hogy ezek az üvegek könnyen elhelyezhetők a szabványos méretű és formájú edényekben. Ezáltal a befőzési folyamat gyorsabbá, kíméletesebbé és energiatakarékosabbá válik. Hátránya lehet a nagyon sima felület, ezért vigyázzon, hogy az üvegek ne essenek ki a kezedből.
A befőttes üvegek sterilizálása a megfelelő módon
A befőtte süvegek különböző módon sterilizálhatók. Használhatsz egy nagy fazék vizet. Ha a víz elérte a forráspontot, legalább 10 percig főzd benne az üvegeket. Ezután fedjük le fedővel. Vedd ki az üvegeket, amikor meg akarod tölteni őket. Egy másik lehetőség a sütő. Tedd a tiszta befőttes üveg típusokat az előmelegített sütőbe (140 - 180 °C), és sterilizáld 20 percig. A harmadik legegyszerűbb lehetőség a sterilizálásra a forró öblítés a mosogatóban, mosogatószer nélkül.
Üveg befőzéshez – hogyan tároljuk?
Az üres befőttes üveg típusoknak mindig tökéletesen tisztának kell lenniük, és ideális esetben illeszkedő fedővel kell ellátni őket. Ugyanúgy kell őket tárolni, mint a tele üvegeket. De nem mindenkinek van ennyi hely a kamrájában. Ha ez a helyzet nálad is, tárold őket egy zöldségládában letakarva, és száraz, tiszta helyen. A műanyag zacskók nem alkalmasak erre a célra, illetve nem érdemes a kis befőttes üveg típusokat a nagyobbaknak tárolni.
A befőttes üveg árát elsősorban a méret és a minőség határozza meg. Ha egyszerre több darabot vásárolsz, vagy szeretnél spórolni, nézz körül a különleges ajánlatok és kedvezmények között.
A leírás elrejtése