Mi az a fondue?
A fondue szó egy francia vagy svájci eredetű ételfajtára és ételkészítési módra utal. Az egyik változat szerint az alpesi pásztorok által tűz fölött készített finomság, amely során a sajtot üstben megolvasztják, és süteményeket mártogatnak bele. Az egészet zöldségekkel egészítették ki. Ma már a fondue sokféle formában létezik, és akár étteremben, akár otthon is fogyaszthatod.
Te melyik fondue mellett döntenél ma legszívesebben?
A fondue többféle változatban létezik. Van a klasszikus sajtos, de létezik húsfondue is, ahol a hús forró olajba vagy húslevesbe kerül. Desszertként próbáld ki a csokoládé- vagy más édes fondue ízvilágát - ebben az esetben a gyümölcsöt olvasztott csokoládéba vagy tejszínbe mártják.
Egy lenyűgözően édes fondue nemcsak csokoládéból készül
Az egyik lehetőség, amely nagyszerű desszertnek is megfelel, az édes fondue elkészítése. Nemcsak hagyományos, tejszínnel olvasztott csokoládét használhatsz, hanem karamellás vagy vaníliakrémet is.
i
A népszerű csokoládé fondue nagyszerű választás, kóstold meg
A csoki fondü a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt népszerű. Az olvasztott csokoládéba különböző gyümölcsöket mártogatnak. Használhatsz tej- és étcsokoládét egyaránt, és természetesen ízesített vagy mogyorós csokoládét is. Ízesítésre jó a vanília vagy a fahéj, felnőtteknek pedig az ízesített likőrök.
Az eredeti sós fondue ma már sokféle arcát megmutatta
A sós fondü az eredeti forma. Először sajtfondue volt, később hús- vagy zöldségfondue került bele. Így minden fondue más lesz a hangulatodtól vagy akár az évszaktól függően.
- A sajtfondü egy vagy többféle olvasztott sajtból készül, amelybe süteményeket, zöldségeket, sőt, alkalmasint gyümölcsöket is mártogatnak.
- A húsfondue úgy működik, hogy apró nyers húsdarabokat helyeznek felhevített olajba vagy húslevesbe. A húst előzetesen be lehet pácolni. A különböző szószok ezután megfelelő kísérőanyagok.
- A zöldségfondue hasonló a húsfondue-hoz - de a húsleveshez válogatott zöldségeket adunk. Ezeket lehet úgy fogyasztani, ahogy vannak, vagy mártásokba mártogatni.
A sós fondü elkészítésekor válassz tetszés szerinti húst - sertéshúst, marhahúst, csirkehúst, de akár halat is választhatsz.
Az eredeti svájci fondue elkészítése
A svájci fondue általában két vagy többféle sajt összekeverésével készül. A leggyakoribbak az Emmental, a Gruyere és a vacherin fribourgeois. A keverékhez fehérbor, egy csepp cseresznyebor, szerecsendió, bors és egy kis keményítő is tartozik a sűrítéshez. Az edényt ezután fokhagymával bedörzsölheted.
Öntöttvas fondue
Csoki fondue
Elektromos fondue
Hogyan működik a fondue?
A fondü nagyszerű lehetőség, ha le akarsz ülni a barátaiddal, vagy igazán élvezni akarod az étkezést. A hozzávalókat nyersen készíted az asztalra, majd mindenki személyre szabottan fogyaszthatja el. Elég sokáig tart az elkészítése, különösen, ha sokan vagytok, így van idő arra, hogy jól érezzétek magatokat. Az alap kellék egy edény, amelyben a mártást vagy a folyadékot melegítheted az elkészítéshez, és villák, amelyekre a hozzávalókat felnyársalhatod. A melegítés típusai különbözőek lehetnek.
A fondue többféleképpen is felmelegíthető
A tartály alatt, amelyben a folyadékot melegítheted, van egy hőforrás, amely először felmelegíti a benne lévő tartalmat, majd megfelelő hőmérsékleten tartja azt. Többféle lehetőség közül lehet választani.
- A tea mécses kis edényhez alkalmas, és csak édes változatokat készíthetsz a segítségével, mert nincs elég ereje ahhoz, hogy megfelelően felmelegítse például az olajat.
- A gélégő különösen alkalmas az olaj melegítésére. Bárhol elkészítheted áram nélkül is, a lángot az égő tetején lévő lyukak segítségével szabályozhatod. Biztonságos és könnyen használható.
- A lúg vagy a gáz a gél utántöltés változata, magas hőmérsékletre tudja melegíteni a tartalmat. Használatakor azonban be kell tartanod a biztonsági előírásokat.
- Az elektromos fondue az utóbbi évek divatja. A tartály egy konnektorba dugható elektromos főzőlapra kerül. Ez gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az egész folyamatot, és egyes gépeknél a hőmérséklet szabályozható.
Mindig kövesd a fondü gyártójának utasításait, hogy milyen fűtési móddal lehet használni a készüléket.
Válassz megfelelő anyagot a fondue edényhez
Attól függően, hogy milyen fondue elkészítésére készülsz, be kell szerezned a megfelelő edényt. Formáját tekintve általában kerekek, az edények mérete körülbelül 11 és 18 cm átmérőjű és 7-10 cm magas.
- A kerámia (porcelán) fondue edények csokoládéhoz vagy karamellhez alkalmasak, és csak tea mécsessel használhatók. Könnyen karbantarthatók, de sérülésre is hajlamosak.
- A rozsdamentes acélból vagy nerezből készült fondue lehetővé teszi a húsok és zöldségek húslevesben vagy olajban való főzését, és a melegítéshez gél és elektromos áram is használható. Előnye a hosszú élettartam és a könnyű karbantartás.
A zománc, réz, öntöttvas vagy kő fondue edények szintén kevésbé elterjedtek.
Hány embert hívhatsz meg egy fondue buliba?
A megfelelő fondü kiválasztásakor a tartály térfogata lesz az irányadó. A legfeljebb egy literes edények 4-6 személy számára, míg az egy liter feletti edények 8 vagy több személy számára alkalmasak.
Mit tartalmaz egy fondue szett?
Ha fondue-készletet vásárolsz, általában egy komplett készletet veszel, amely mindent tartalmaz, ami az elkészítéshez szükséges. Ez magában foglalja az edényt, az állványt, a melegítőt vagy a tartályt. Tartalmazza továbbá a hosszú villákat is, amelyeket az összetevők felnyársalásához használhatsz. De a fondue szettben találhatsz tálakat is a szószoknak vagy egy állványt az asztal védelmére.
Keresd meg a legjobb fondue receptet, vagy készítsd el a sajátodat!
Az internet tele van fondü receptek sokaságával. Kezdetnek mindenképpen ragaszkodjon ezekhez, mivel ezek pontosan tartalmazzák a szükséges összetevők arányát. Később kísérletezz, és ízlésed szerint alakítsd át a fondue ízét - adj hozzá több vagy kevesebb fűszert, adj hozzá valami újat. A fondue asztalnál sosem fogsz unatkozni.
i
A fondue az egyik kedvenc ételed? Akkor kóstold meg a raclette-et is
A raclette egy sajt neve és egyben egy ételfajta is. Nagyon hasonlít a fondue-hoz, a sajtot megolvasztják, majd gyümölcsökkel és zöldségekkel vagy hússal tálalva fogyasztják. Az elkészítéséhez speciális raclette grillek használhatók.
A kulcs a megfelelő fondue sajt
Használd a megfelelő fondue sajtot a sajtos fondue elkészítéséhez. Alacsony olvadáspontúnak, krémes állagúnak és szilárd textúrájúnak kell lennie. A gruyere, a cheddar, az appenzeller, a beaufort gouda és az emmentáli alkalmas, akárcsak a comte sajt. Természetesen más fajtákat is kipróbálhatsz, de válassz olyanokat, amelyeknek a zsírtartalma legalább 45 %.
A piacon kapható előre elkészített keverék édes és sós fondue készítéshez egyaránt.
A leírás elrejtése