Ahogy a baba növekszik, elgondolkodhatsz azon, hogy mikor és hogyan kezded el bevezetni az első szilárd ételeket. A szilárd ételek bevezetésének megvannak a maga szabályai, és cikkünkből mindent megtudhatsz, ami fontos a csecsemők etetésével kapcsolatban. Mit kell tudni az első szilárd ételekről, miért olyan fontosak a szilárd ételek és mit tegyünk, hogy a gyermek gyorsan megszokja az új ételeket? Mikor kezdjük a hozzátáplálást a szoptatott gyermekeknél és mikor kezdjük a hozzátáplálást a nem szoptatott gyermekeknél? Hogyan készítsük el az első szilárd ételeket, hogyan tároljuk az ételt és mikor kezdjük el adni a gyümölcsös ételeket? Cikkünk segítségedre lesz ezekben a kérdésekben.
Mikor kezdjem el bevezetni a szilárd ételeket, ez az a kérdés, amelyet minden édesanya feltesz magának, amikor a baba néhány hónapos lesz. A szakértők véleménye a szilárd ételek bevezetésével kapcsolatban az elmúlt években megváltozott, és a sokféle információ megtévesztő lehet a szülők számára. Mindenféleképpen kerüljük a szélsőségeket, és vegyük figyelembe a gyermek érettségi szintjét és igényeit. Mindenesetre a baba életében az első felév vége egyfajta fordulópontot jelent, amikor az anyatej vagy tápszer már nem elegendő a tápanyagszükségletének fedezésére, és el kell kezdeni a hozzátáplálást.
Az első szilárd ételek bevezetésének megfelelő ideje a 4. és 6. hónap vége között van. A hozzátáplálás elkezdése a 4. hónap vége előtt kiszoríthatja az anyatejet az étrendből, növelheti az allergia kialakulásának kockázatát, hasmenéses betegségeket és alultápláltságot okozhat. De az sem jó, ha ok nélkül a 6. hónap vége után kezded el a hozzátáplálást - ez nem megfelelő tápanyag- és energiabevitelt, az ásványi anyagok és nyomelemek hiányát eredményezheti, és elodázhatja a fontos motoros képességek (rágás) fejlődésének megfelelő idejét.
Sok édesanya megpróbálja elkerülni az allergiás ételek bevezetését az allergia vagy az étel-intolerancia kockázatának csökkentése érdekében. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy ezeknek az ételeknek a korai bevezetése csökkenti a jövőbeni problémák kockázatát.
A 4. és 6. hónap közötti időszakot tekintik immunológiai ablaknak, amikor a szervezet képes tolerálni az allergéneket az étrendben. Ez megfelel annak az időpontnak, amikor megkezdjük a hozzátáplálást. Az immunológiai ablak tehát ideális lehetőség arra, hogy a gyermek kapcsolatba kerüljön élelmiszer-antigénekkel, például gluténnel, laktózzal a tejpépben, szójával, halakkal és tengeri moszatokkal, vagy néhány trópusi gyümölccsel, például kivivel. Ez növeli az esélyét annak, hogy az idegen anyagot a szervezet allergiás reakció nélkül fogadja be.
Nem az a cél, hogy a gyermeknek az összes allergént egyszerre vezessük be az immunológiai ablak időtartama alatt, hogy elárassza a szervezetét információkkal. Próbálj ki egyet vagy kettőt, és nézd meg, hogyan reagál rá a baba emésztése.
Szoptatsz, és nem vagy biztos benne, mikor kezdd el a hozzátáplálást, hogy a baba mindent megkapjon, amire szüksége van? Az első hónapokban az anyatej a legfontosabb számára. Ez egy összetett táplálék, amely mindent megad a babának, amire szüksége van. Egy egészséges és jól fejlődő csecsemő számára a teljes szoptatás a 6. hónap végéig ajánlott. Ezt követően az anyatej már nem elegendő a csecsemő növekedésével és fejlődésével kapcsolatos igények teljes kielégítésére, ezért lassan el kell kezdeni a szilárd ételek bevezetését, amely segít a baba immunrendszerének kialakulásában és megerősödésében. A teljesen szoptatott csecsemőnek féléves korában kell megkóstolnia az első teáskanálnyi sárgarépát vagy más zöldséget.
Nem minden édesanya olyan szerencsés, hogy szoptathat. Szerencsére a tápszerek ma már tartalmaznak mindent, amire a csecsemőnek szüksége van a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Ennek ellenére a nem szoptatott csecsemők hozzátáplálását tanácsos valamivel korábban elkezdeni, mint a szoptatott csecsemőkét. A nem szoptatott csecsemőknél a hozzátáplálás megkezdésének megfelelő ideje a 4. hónap vége. A hozzátáplálás folyamata ezután ugyanolyan mind a szoptatott, mind a nem szoptatott csecsemők esetében.
A csecsemők etetése a 4. hónaptól kissé bonyolultabb, mert gyakran még nincsenek fogaik, és még ülni sem tudnak. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni a szilárd ételeknél. Mindig fontos egyfajta zöldséggel kezdeni finom püré vagy leves formájában. A legjobb a hozzátáplálást olyan zöldségekkel kezdeni, mint a sárgarépa, burgonya, sütőtök vagy brokkoli. Mivel még nem tud ülni, célszerű egy olyan etetőszékbe tenni, amely állítható, vagy ölbe venni. Inkább ne használj fém kanalat. Javasoljuk egy jó minőségű műanyag kiskanál használatát a legkisebbek számára, amely kíméletes az ínyhez és a fogakhoz, és BPA-mentes.
Most már tudod, mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást, úgyhogy felmerülhet benned a kérdés, „hogyan kell elkezdeni a szilárd ételek bevezetését". Amikor a 4. hónaptól kezdjük a szilárd ételek bevezetését, ez kicsit nehezebb lehet, de ne aggódj. Csak annyit kell tenned, hogy érzékenyen reagálsz a gyermek igényeire, nem erőltetsz rá semmit, és időt adsz neki. Melyik napszakban kezdjük az első szilárd ételeket? A legjobb, ha az ebéddel kezdjük, amelyben vegyes zöldségeket adhatunk a babának. Kezdd egy típussal, leggyakrabban az első falatokat a sárgarépa vagy a sütőtök püré adja. 2-4 nap múlva adj hozzá egy másik típusú zöldséget.
Ne idegeskedj, ha a gyermek kezdetben csak 1-2 teáskanálnyit eszik, vagy akár mindent ki is köp. Az első néhány hét nem más, mint az új ízek és ételek megismerése. Meg kell szokniuk a teljesen más etetési módot és az új ízeket. Ezért legyél türelmes, ne erőltesd a gyermeket, és másnap próbáld meg újra. Hamarosan meg fogod találni a módját, hogy a baba elkezdje megenni a szilárd ételeket, és hamarosan meg is fogja szokni az új ízeket.
Amikor eljön az ideje, hogy elkezd a hozzátáplálást, általában azt javasoljuk, hogy az első szilárd ételeket egyetlen zöldségből készítsd (burgonya, sárgarépa, sütőtök, padlizsán, cukkini, brokkoli, édesburgonya stb.). A sütőtök nagyon jó az anyáknak, mert természetesen édes és nem okoz székrekedést a gyermekeknek. Három nap után hozzáadhatsz egy másik típusú zöldséget vagy kombinálhatod az eddig bevezetett zöldségeket (pl. sárgarépát burgonyával, sütőtököt sárgarépával stb.). Csak az egyes összetevők fokozatos hozzáadásával lehet rendesen megfigyelni az allergiás reakciókat.
Adj egy csepp szűz olívaolajat a zöldségpüréhez, különösen, ha sárgarépából készült. A gyermek jobban meg tudja emészteni a zöldségeket, és nem vesznek kárba a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K). Ne sózd és ne ízesítsd a bébiételeket. Három hét elteltével, ha gyermekednek nincs problémája a zöldségekkel, elkezdhetsz neki húsos ételeket adni. Ennek alapja továbbra is a párolt zöldség, minőségi sovány hússal keverve. 200 g ételben csak körülbelül 20 g hús legyen.
TIPP: Kerüld a nagy mennyiségű spenótot, brokkolit vagy éretlen, zöld burgonyát. Nitrátokat tartalmaznak, amelyek veszélyesek a kisgyermekekre, ami még a mérgezés veszélyét is magában hordozhatja.
Amikor a baba megismerkedik a zöldséges szilárd ételekkel és jól tolerálja azokat, körülbelül két hét múlva fokozatosan hozzáadhatod az étrendjéhez a gyümölcsös ételeket is. De melyik gyümölcsökkel kezdjük? Kezdd a klasszikus gyümölcsökkel, egzotikus és nagyon savanyú gyümölcsöket nagyobb mennyiségben körülbelül egy éves korától adhatsz gyermekednek. A 4 hónapos kortól adható gyümölcsös ételek lehetnek például almából vagy banánból, mert könnyen emészthetők. Ne adj hozzá cukrot, és reggel add a babának - például tízóraira.
Sikeresen befejezted a szilárd ételek bevezetését, de nem tudod, hogyan tovább? Hetente egyszer adj hozzá az ételhez főtt tojássárgáját, hogy a csecsemő hozzájusson a számára szükséges extra tápanyagokhoz. A gyermek egyéves korától kezdve, ha nem szenved allergiában vagy valami egyéb betegségben, fokozatosan adhatod neki az összes többi ételt a felnőtt étrendből. Ezután elkezdheted szárított vagy friss fűszernövények hozzáadását az ételekhez. A gyerekeknek készített ételek esetében azonban továbbra is kerülni kell a sót, paprikát, chilit és más fűszereket.
Ha a baba már megkapta az első zöldséges, húsos és gyümölcsös ételeket, akkor megpróbálhatsz adni neki tejpépet. Tejallergia esetén válassz nem tej alapú pépet vagy gabonapépet. A tejpépet a legjobb reggelire adni. Néhány anyuka este adja a tejpépet a babának, hogy jól lakjon és sokáig aludjon. Ebben az esetben azonban inkább könnyebb, emészthetőbb tejpépet javasolunk, hogy ne terhelje meg túlságosan a baba emésztőrendszerét. Figyelj a hozzáadott cukorra, csokoládéra, de gyümölcsre is. Mindegyik jelentős energiaforrás, ami pont, hogy fokozott aktivitásra serkenti a babát.
A hozzátáplálásnál az ízesítés és adalékanyagok nélküli tejpép megfelelő. Próbálj fokozatosan adni a gyermeknek különböző tejpépet - rizses, kukoricás, amarántos vagy hajdinás. Később kipróbálhatod a gluténos tejpépeket, azaz a búzát és más gabonaféléket tartalmazókat. Javasoljuk, hogy minél később adj a gyermeknek hozzáadott cukrot és csokoládét tartalmazó tejpépet, legalább a gyermek 1 éves koráig várj ezzel.
Amikor bevezetjük a szilárd ételeket, a gyermek általában csak megkóstolja az ételt. Annak érdekében, hogy ne legyen azonnal éhes, gond nélkül megszoptathatod, vagy elkészítheted neki a tápszert. A hozzátáplálástól kezdve a tej és a szilárd ételek aránya idővel megváltozik. A nap egyes étkezései kizárólag szilárd ételek lesznek (például ebéd), és csak éjszakára fogsz tejet adni. A cél az, hogy a csecsemő csak szilárd ételeket fogyasszon, és teljesen le tudd állítani a szoptatást vagy a tápszert. De jó tudni, hogy ez hároméves koráig fog bekövetkezni. Addig az anyatej vagy a tápszer továbbra is fontos része a gyermek étrendjének.
A klasszikus tehéntej a legkevésbé jó megoldás egy kisgyerek számára. Teljesen más a fehérje és egyéb anyagok aránya, mint az anyatejben. A baba emésztése nem tud vele mit kezdeni. Külön legkorábban 2 éves kortól add gyermekednek. A tejtermékeket, például a fehér joghurtot vagy a túrót jobban meg tudják emészteni a gyermekek. Nem szabad azonban eltúlozni ezeket sem, és azt javasoljuk, hogy a 7. hónap végén kezdd csak el ezeket a szilárd ételekhez hozzáadni.
A laktózzal a baba már 6 hónapos kora körül megismerkedhet, mégpedig tejes tejpép formában (például az immunológiai ablak részeként), amelyben a tejet a gyermek életkorához igazítják, hogy könnyen emészthető legyen.
Az első kanál szilárd étellel néha öntudatlanul is rossz szokásokat tanítunk a gyerekeknek. Mit kell kerülni már a legelején?
Létezik egy módszer, mégpedig a baba igényei szerinti hozzátáplálás (BLW), amely abból indul ki, hogy a baba képes etetni önmagát, és mindent rá lehet bízni. Az étrend alapja az, hogy a bébiételt más formában kapja - főtt zöldségek és gyümölcsdarabok, amelyeket a gyermek maga meg tud enni. Így megmarad a kíváncsisága és az étkezés természetessége. A gyermek ülhet vagy fekhet hason a földön, ekkor elé tesszük az ételt, amelyből ő maga választ és jó alaposan megvizsgál, és így eszik. Egyes anyukák kizárólag ezt a módszert alkalmazzák, de a hagyományos bébiételekkel kombinálva is ideális.
Brokkolipüré: Pároljunk meg 3-4 brokkolirózsát, és pépesítsük 125 ml forralt babavízzel.
Sütőtök édesburgonyával: Pároljunk meg fél édesburgonyát és egy marék kockára vágott sütőtököt, pépesítsük 125 ml forralt babavízzel, és adjunk hozzá egy csepp olívaolajat.
Sárgarépa cukkinivel: Pároljunk meg 1 sárgarépát, egy marék kockára vágott cukkinit és kb. 20 g főtt csirkehúst. Forrásban lévő babavízzel és egy csepp olívaolajjal keverjük pépesre.
Paradicsomos kása: 2-3 főtt hámozott paradicsomból készítsünk pürét, adjunk hozzá kb. 2 evőkanál rizskását, majd 1-2 evőkanál fehér joghurttal finomítsunk rajta.
Rizottó zöldségekkel: Főzzünk meg egy marék rizst, és pároljuk meg a kívánt zöldségeket. Brokkolit, borsót, kukoricát és egy kis sárgarépát javasolunk. A zöldségeket pépesítsük, csepegtessünk rá olívaolajat, és keverjük össze a főtt rizzsel.
Zöldségleves csirkehússal: Forraljuk a csirkehús darabokat (csirkemell) sárgarépával 500 ml sótlan vízben 40-50 percig. Szűrjük le a húslevest, és főzzük puhára a karfiolt és a burgonyát. Ezután turmixoljunk össze mindent, és adjunk hozzá ismét egy csepp olívaolajat. Szabadon hígíthatjuk a levest, vagy adhatjuk püréként is.
Természetesen a frissen főtt étel a legjobb. De nem mindig van idő arra, hogy minden nap frisset készíts. A kész étel egy részét másnapig hűtőszekrényben tárolhatod, ideális esetben fedeles pohárban vagy ételtároló pohárban. Egy másik lehetőség a főtt étel lefagyasztása. Fontos azonban, hogy kihűlés után azonnal rakd a fagyasztóba.
De mi van a nyaralással, kirándulásokkal és látogatásokkal? Ezekben a helyzetekben az ételek befőzése megfelelő módszer. Különösen a gyümölcsös ételeket lehet így könnyen elkészíteni, és ha helyesen készítik el, több hónapig is eltartanak. A húsos zöldséges ételek konzerválására vonatkozó eljárás bonyolultabb (kétszer annyi ideig kell dunsztolni), de ha betartod az ajánlott eljárást, akkor nem kell aggódnod, az étel több hétig eltartható.
Ha már eldöntötted, mikor kezded el a hozzátáplálást, és hogyan fogod etetni a babát, akkor ne feledd, hogy a szilárd ételek bevezetése valami egészen új dolog a baba számára, és adj neki elegendő időt arra, hogy ezt megszokja. Számára az első kanál egy nagy lépés az új és változatos ízek világába. Akár otthon készíted az ételeket, akár az üveges bébiételekre támaszkodsz, ne feledd, hogy a legfontosabb a kellemes légkör fenntartása és az, hogy a helyes étkezési szokásokat megtanítsd gyermekednek.