Mogyoró, a természetes tápanyagbomba
A mogyoró évszázadok óta kedvelt csemege az egész világon. Finom ízének, gazdag tápanyagtartalmának és az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően az életünk számos területén használjuk a konyhaművészettől a kozmetikumok gyártásáig. A mogyoró egy sokoldalú gyümölcs, amelynek számtalan előnye van, és csak rajtad múlik, hogy kihasználod-e ezeket. Mit kell tudnod a mogyoróról, mielőtt választanál? Milyen előnyei vannak? Lássuk!
- Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint fenntartásában.
- Nagy energiaértéke különösen a sportolóknak kedvez, akiknek gyorsan kell pótolniuk a kalóriákat.
- Tele van az agyműködést támogató és a memóriát segítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
i
Hol terem a mogyoró?
Honnan származik a mogyoró? A közönséges mogyorót termő cserjét mogyoró bokornak hívják, és Európában szinte mindenhol megtalálható. Biztosan találsz mogyoróbokrot a környékeden is. Ez egy viszonylag nagy cserje, amely akár 100 évig is élhet, és késő nyáron terem. Maga a mogyoró félék más cserjéket és fákat is magukba foglalnak, és a mogyoró több mogyorófa fajtán is megterem.
Milyen formában kapható a mogyoró?
Mogyorót rengeteg formában találhatsz. A természetes, például a fáról szedett mogyorótól kezdve a sóban sült, sósan pirított, finom csokoládéval bevont vagy édes mézbe mártott mogyoróig. A mogyoró legnagyobb előnye azonban az, hogy nem igényel főzést, így már a dobozból kicsomagolva is azonnal fogyasztható.
- A természetes mogyoró olyan, mintha a fáról szednéd le. Sötét héja ehető, de nem mindenkinek ízlik.
- A természetes mogyorótól eltérően a hántolt mogyoró már előre meg van tisztítva a héjától.
- A hántolatlan mogyoró a legtermészetesebb. Számtalan felhasználási módja létezik.
A mogyoró keverékek is ízletesek
A mogyoró önmagában is fogyasztható, de mint minden diófélét és gyümölcsöt, gyakran összekeverik a természet más finomságaival is. Még a mi boltunkban is rengeteg keverék csomagot találsz a különböző diófélékből vagy gyümölcsökből. A mogyoró leggyakrabban más diófélékkel, például mandulával, kesudióval, pekándióval, brazil dióval vagy földimogyoróval kombinálva vásárolható meg. Ezek mellett kapható még mogyoró plusz mazsola, áfonya, ananász, kókuszdió vagy banán mixek is.
Ha eddig még nem kóstoltad, akkor semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül a honlapunkon található gyümölcs keverékek széles választékát. Az összes diófélét és mogyorót egy nagy mogyoró kategóriában találod meg.
Hántolt mogyoró
Mogyoró
Mogyoró mix
Mi alapján választható ki a mogyoró?
A legfontosabb dolgokat már tudod a mogyoróval kapcsolatban, így már csak ki kell választanod a legfinomabb változatot. Van még néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned vásárlás előtt. Ezek közül talán a legfontosabb a csomagolás mérete. Bár mogyoróból sosem lehet elég, ha nem vagy gyakori mogyoró fogyasztó, akkor jobban jársz, ha egy kisebb csomaghoz nyúlsz. Ha allergiás (és nem mogyoróallergiás vagy), a bal oldali parametrikus szűrő egy listát biztosít, ahol könnyen kiválaszthatod, hogy mely allergéneket ne tartalmazza a termék. Ezenkívül például márka, ár vagy energiaérték alapján is válogathatsz.
A kínálatban a mogyoró természetesen csokoládéban vagy joghurtban is megtalálható akár százféle kombinációban is. Ha tökéletes áttekintést szeretnél kapni az összes dióféléről és gyümölcsről, amelyet egy réteg finomságba burkoltak, nézz be a gyümölcsök csokoládéban és joghurtban kategóriába.
A leírás elrejtése