Mi a tejsavó fehérje?
A tejsavó fehérje alapja egy olyan fehérje, amely a tej alvadásakor keletkezik. A tejsavó fehérje minőségét gyártási eljárástól és a típustól függően különböztethetjük meg. Tejsavó fehérje előállítása három különböző eljárással valósulhat meg. Lássuk mik is ezek pontosan.
Tejsavó fehérje koncentrátum WPC
Szárítás következtében por, pontosabban WPC (Whey Protein Concentrate) tejsavó fehérje koncentrátum keletkezik, amely 50-80% tejsavó fehérje tartalommal bír. Ezen kívül zsírt és laktózt is tartalmaz. Milyen előnyei vannak ennek a tejsavó fehérje típusnak?
- A szervezet gyorsan megemészti.
- Alacsony vételár.
- Napközben vagy röviddel edzés után fogyasztandó.
Tejsavó fehérje izolátum WPI
Ioncserével vagy szűréssel tejsavó fehérje izolátum WPI (Whey Protein Isolate) állítható elő, amely 80-90% fehérjét, valamint kis mennyiségű laktózt és zsírt tartalmaz. Az előnyök ugyanazok, mint a tejsavó fehérje koncentrátum esetében.
- Napközben, edzés után, ill. diéták során fogyasztandó.
Tejsavó fehérje hidroizolátum
A tejsavó fehérje hidroizolátumot a tejsavó fehérje izolátum enzimatikus hasításával állítják elő. Az eredmény a legmagasabb minőségű fehérjeforrás. Ez a tejsavó fehérje körülbelül 90% fehérjét tartalmaz, és csak kis mennyiségű zsírt és laktózt.
- A szervezet gyorsan megemészti.
- Nagy mennyiségű elágazó láncú aminósavat, azaz BCAA-t tartalmaz.
- Nyomokban tartalmaz csak zsírt és cukrot.
- Közvetlenül edzés után és napközben fogyasztandó.
Banános tejsavó fehérje? Nem probléma, válaszd a kedvenc ízed
A tejsavó fehérjék számos ízesítéssel is előállíthatók. Mit szólnál egy csokoládés, vaníliás, sütis, mogyorós, pisztáciás vagy epres tejsavó fehérje készítményhez? Kísérletezz bátran, és próbálj ki szokatlan ízeket, mint például a népszerű sós karamellás tejsavó fehérje.
Olyan ízt választottál, ami még sincs az ínyedre? Ne ess kétségbe, csatlakozz egy fitneszcsoporthoz a Facebookon vagy más közösségi oldalon, és kínáld eladásra.
Mire figyelj még a tejsavó fehérje kiválasztásakor?
Vásárlás előtt más fontos jellemzőket is meg kell vizsgálni. A jó minőségű fehérjéket a fehérje % alapján lehet megkülönböztetni. A piacon 0-65%, 65-75%, 75-85% és 85-100% tejsavó fehérje található. Mindezen kívül mit kell még tudni?
Tudtad, hogy 1 kg tejsavó fehérje előállításához több mint 100 liter tehéntejre van szükség?
A tejsavó fehérje összetétele 100 g-ra vonatkoztatva
Minden egyes tejsavó fehérje esetében egyértelműen fel van tüntetve, hogy mi található a termék 100 grammjában. Ezek az értékek magukban foglalják a zsírokat, a telített zsírsavakat, a szénhidrátokat és ezek közül a cukrokat, a rostokat, a sót és természetesen a fehérjét.
!
Allergiás vagy? Ne aggódj, a tejsavó fehérje gyártók rád is gondolnak
Weboldalunk bal oldali panelén beállíthatod, hogy milyen allergéneket ne tartalmazzon a tejsavó fehérje! Ezzel megelőzheted a kellemetlen allergiás reakciókat.
A leírás elrejtése