A népszerű különleges kávé, angolul "Specialty Coffee" néven is ismert, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kávék világában. A Specialty Coffee Association (SCA) szabványa szerint a 100-ból legalább 80-as cupping pontszámot kell kapnia. Tanácsot adunk neked, hogy melyik különleges kávét érdemes megvásárolnod.
Tovább
Különleges kávék – mi különbözteti meg a hagyományos kereskedelmi kávéktól?
A kereskedelmi kávé általános márkáit nagy mennyiségben forgalmazzák, míg a különleges kávék általában kisebb pörkölők által kerül a piacra. Így sokkal jobban összpontosíthatsz a választott kávé saját identitásának megteremtésére és sajátos jellemzőire. A cupping pontszám szerint a kereskedelmi kávék jellemzően 40 és 79 pont között mozognak, míg egy különleges kávé legalább 80 pontot kell hogy elérjen.
A különleges kávék minősége számos tényezőtől függ
A különleges kávé koncepciója nem csak a végtermékről szól, hanem fontos része a teljes folyamat, kezdve a termesztési, betakarítási és feldolgozási módszerrel a farmon, folytatva a kávé ideális körülmények között történő szállításával és tárolásával, a pörkölési módszerrel, beleértve a pörkölési fok kiválasztását, egészen a szelektív kávé elkészítésének és tálalásának választott változatáig. Mindezek a szempontok döntő szerepet játszanak a különleges kávék végső minőségében és ízében.
Különleges kávék és jellemzői
Általánosságban elmondható, hogy a kávéválaszték jó minőségű, elsősorban szemes, és 100% arabica kávét tartalmaz. Ez jellemzően olyan kávé, amelynek szavatossági ideje legfeljebb egy év, a csomagoláson feltüntetett pörkölési dátummal. A különleges kávék esetében képesek vagyunk nyomon követni a származási helyet (azaz a farmot), az importőr ellenőrzi a termelés minőségét, a kávé betakarítási folyamatát és feldolgozását.
A kávé kiválasztásakor figyelembe kell venni a következőket is:
A különleges kávé elkészítésének módja - espresszógépben, filteres vagy teljesen automata kávéfőzővel készítjük.
A kávé származási helye vagy melyik országból származnak a legjobb különleges kávék?
A különleges éghajlati viszonyok miatt a kávét az Egyenlítő körül kanyargó régióban termesztik, amelyet kávéövnek vagy "The Bean Belt"-nek is neveznek. Így találkozhatunk afrikai kávéval (pl. Etiópiából vagy Kenyából), indonéz kávéval, közel-keleti kávéval (pl. Indiából) vagy latin-amerikai kávéval (pl. Brazíliából, Mexikóból vagy Kolumbiából).
i
Nem csak a különleges kávék esetében különböztetjük meg, hogy egy meghatározott eredetű kávéról van szó, az úgynevezett "Single-origin"-ről, vagy több válogatott, különböző eredetű kávé keverékéről, az úgynevezett "Blendről".
Melyik a legjobb különleges kávé?
Minden egyes kávérégióra jellemző a szezonalitás és az egyedi kávétermesztési környezet (éghajlat, tengerszint feletti magasság, talaj stb.), amely nagy hatással van a kialakuló ízprofilra és az általános karakterre. Tehát az egyéni preferenciáktól függ, nem lehet objektíven meghatározni, hogy melyik kávéválaszték a legjobb ízű.
Milyen módszerekkel dolgozhatók fel a különleges kávék?
A feldolgozási módszer kiválasztása az egyes kávéfarmokon rendelkezésre álló feltételek alapján történik. Az úgynevezett nedves módszert nagyon gyakran alkalmazzák a kávé kiválasztásakor, de a magas vízfogyasztás miatt nem minden országban érhető el. A különlegs kávék feldolgozásának egyéb módszerei közé tartozik a száraz vagy a " Honey " módszer. A feldolgozási módszerre vonatkozó információ azért fontos, mert ez a kávé lehetséges ízprofiljára is utal.
Száraz vagy természetes kávéfeldolgozási módszer (Natural/Dried)
Ez egy olyan módszer, amelynek során a frissen szedett, hámozatlan kávészemeket több héten át a napon szárítják és forgatják. A benne lévő kávébabok az erjesztési folyamatnak köszönhetően átveszik az egész gyümölcs gyümölcsös ízét. A szárítás után a héj és a gyümölcshús elválik a kávébabtól. Az így kapott íz gyümölcsös, jellemzően trópusi gyümölcsökre emlékeztető, és általában édesebb. A kávé savtartalmát tekintve inkább alacsonyabb a savassága.
Nedves vagy mosott kávé feldolgozási módja (Washed/Wet)
Ez a módszer technológiailag sokkal igényesebb. Először is eltávolítják a kávécseresznye héját és húsának nagy részét. A maradék gyümölcsöt ezután több tucat órán át áztatják speciális tartályokban, ahol szintén erjedés zajlik, amelynek eredményeképpen a maradék gyümölcshús elválik a kávébabtól. A megmosott kávészemeket ezután a napon hagyják száradni.
Miben különbözik tehát a nedves kávéfeldolgozási módszer a száraz módszertől?
Elsősorban azért, mert a kávéőrlemény nagy részének a folyamat elején történő leválasztása miatt maga a kávészem sokkal meghatározóbbá teszi a különlegs kávék végső ízét, amely az érlelési folyamat során nyeri el a legtöbb aromaprofilját, valamint a termesztés helye, az éghajlat, a talaj, a fajta stb. szempontjából. A kávé savtartalmát tekintve sokkal magasabb a savassága, ami összetettebb és hangsúlyosabb ízt eredményez, miközben a teste nem olyan telt, ezért az íze nem marad meg olyan sokáig a nyelven.
Különleges kávék eszpresszóhoz vagy filterhez?
A kiválasztott kávészemeket úgy pörkölik, hogy a keletkező karakterük a lehető legközelebb álljon a választott kávékészítési módhoz. Az egyik legfontosabb felosztás attól függ, hogy te milyen kávékészítést részesítesz előnyben, hogy csak eszpresszó alapú kávéitalokat fogyasztasz, vagy inkább az alternatív kávékészítést, azaz a filterkávét részesíted előnyben. A kávé fő típusai az elkészítés módja szerint az eszpresszó kávé és a filteres kávé.
i
Természetesen lehetséges, hogy az egyes kávékészítmények más, speciális kávéfőzési módszerekhez igazodnak. Ilyen lehet például a francia presszókávé, a kannás kávé, a mokás kávé stb.
Különleges kávék eszpresszóhoz
Az eszpresszót önálló italként vagy tejes kávéitalok, például cappuccino, latte vagy flat white alapjaként készítik. Az eszpresszó jellemzője a nagyobb intenzitás és a sűrűbb szerkezet. Mivel az eszpresszó elkészítése nagyon rövid időt vesz igénybe, ezért rövid extrakciós idő alatt elegendő aromás anyagot kell kinyerni a kávészemekből.
A hosszabb pörkölés több keserűséget és karamellizációt ad az eredeti különleges ízjegyekhez, ami kiegyensúlyozottabb végső italt eredményez. Ezért az eszpresszóhoz való pörkölés várhatóan inkább közepes vagy sötét lesz, mint a filterkávéhoz való pörkölés.
Különleges kávék filteres kávé készítéséhez
A filteres kávéfőzési módszereket, mint például a V60, French Press, Aeropress, Chemex stb. általában filteres kávéfőzésre használják. Az eszpresszóval ellentétben a filteres kávé kevésbé erős, alacsonyabb koncentrációval. A filteres kávé főzési folyamata lényegesen hosszabb ideig tart, több vizet használ fel az átöntés vagy a kiáztatás módszerével. Emiatt a kiválasztott kávészemek pörkölési módszere is alkalmazkodik. A filteres kávét rövidebb ideig és világosabbra pörkölik, ami jobban megőrzi a gyümölcsös és összetett ízeket, és a filteres kávé hosszabb extrakciós ideje miatt a világosabb pörkölés lassabb aromakibocsátást tesz lehetővé.
Különleges kávé, amely alkalmas a teljes automata kávéfőzőgépekhez
Jelenleg találkozhatunk a teljes automata kávéfőzőhöz alkalmas kávé kifejezéssel is, ami egy viszonylag új keletű trend, amelynek során számos kávéfőző úgy döntött, hogy a portfóliójába olyan kávéfajtákat vesz fel, amelyeket úgy pörkölnek, hogy a legjobb eredményt érjék el az ilyen típusú kávéfőzők számára, amelyek például a karos kávéfőzőkhöz képest nem nyújtanak akkora rugalmasságot a végső csésze általános ízének befolyásolásában.
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál. Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
Kávé - szemes, válogatott, 100% Arabica, fajta: Mundo Novo, Bourbon és Catuai, származás Brazília, tengerszint feletti magasság 750 - 1100 m, pörkölés helye Csehország, közepes pörkölési fok, alacsony savtartalom, ízprofil: csokoládé, mogyoró és karamell, eszpresszóhoz alkalmas, tömege 250 g
Kávé - szemes, 100% Arabica, hozzáadott aromaanyagok nélkül, közepes pörkölésű, származási hely Brazília, pörkölés helye Cseh Köztársaság, csomag tömege 1000 g, 4 darabos csomag
Kávé - szemes, válogatott, 100% arabica, fajta: catuaí, származási hely Costa Rica, tengerszint feletti magasság 1800 m, pörkölési hely Csehország, közepes pörkölési fok, ízprofil: erdei gyümölcs, karamell és mogyoróvaj, szűrőhöz alkalmas, súly 250 g
Kávé - szemes, válogatott, 100% Arabica, fajta: Ruiru, Sl28 és SL34, származási helye Kenya, tengerszint feletti magasság 1650-1750 m, pörkölés helye Csehország, közepes pörkölési fok, ízprofil: méz, citrom, karamell és fekete tea, filterkávéhoz és cold brew-hoz is alkalmas, tömege 250 g
Kávé - szemes, válogatott, 100% arabica, fajta: 74158, 74110 és 75112, származási hely Etiópia, tengerszint feletti magasság 2150 - 2300 m, pörkölési hely Szlovákia, világos pörkölési fok, ízprofil: trópusi gyümölcsök, eperlekvár és szeder, szűrésre alkalmas, súly 250 g
A Különleges kávé kategóriában összesen 6 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.
Az Ön adatainak védelme fontos számunkraMi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információKevesebb információ
Weboldalunkon a sütik 2 kategóriáját használjuk:
Nélkülözhetetlen sütik
Ezek elengedhetetlenek a weboldal és funkcióinak működéséhez, amelyek használatáról Ön dönt. Nélkülük nem működne a weboldalunk, például nem tudna bejelentkezni saját fiókjába, vagy bevásárlói listákat létrehozni.
Analitikai sütik
Ezek az Ön tevékenységeinek nyomon követésére szolgálnak adatelemzés céljából, mint például a reklámozás hatékonyságának értékelése, személyre szabott tartalom felajánlása./span>
Közösségi hálók sütijei
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy kényelmesen összekapcsoljuk Önt a közösségi média profiljával, és például lehetővé teszik, hogy termékeket és szolgáltatásokat osszon meg barátaival és családtagjaival.
Tartalom személyre szabása
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy az Önről rendelkezésre álló információk alapján tartalmakat és hirdetéseket jelenítsünk meg Önnek, hogy a lehető legjobban ki tudjuk elégíteni az Ön igényeit. Ez legfőképpen ahhoz kapcsolódik, hogy milyen tartalmat tekintett meg, illetve milyen eszközzel lépett be az oldalunkra.
Nem személyre szabott hirdetések
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy általános termék- és szolgáltatásreklámokat jelenítsünk meg Önnek.
Személyre szabott hirdetések
Ezeknek a sütiknek köszönhetően mi és partnereink az Ön vásárlásai, viselkedése és preferenciái alapján releváns és személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat tudunk Önnek felkínálni.
Közönségmérés
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy optimalizáljuk oldalunkat az Ön kényelme érdekében az Ön használatának módja alapján. A cél az, hogy emlékezzünk vagy előre jelezhessük a választásaikat. Ide tartozik például a funkciók használata, elhelyezkedése, viselkedése az oldalon.
Harmadik féltől származó sütik
Ezek a sütik harmadik féltől származó sütik, amelyekről és partnereinkről itt olvashat bővebben .
A sütik feldolgozásának elfogadásával nélkülözhetetlen és analitikai sütik kerülnek telepítésre eszközére, amelyeket a weboldal megtekintéséhez használ (az "Értem" gombra kattintva mindkét kategóriát elfogadja, vagy kiválaszthhatja a kategóriák közül csak az egyiket a "Beállítások" gombra kattintva). A technikai sütiket mindig telepítjük az eszközére, az Ön beleegyezése nélkül is, mert ezek nélkül a weboldalunk nem működne.
A sütik feldolgozásával kapcsolatos beleegyezését visszavonhatja. A sütik vállalatunk általi feldolgozása kapcsán Önnek joga van a következőkhöz is: hozzáférni a sütikhez, törölni a sütiket, módosítani, hozzáadni és javítani a sütiket, korlátozni a feldolgozást, és joga van panaszt benyújtani a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához. Több információ a jogairól.