A french press űrtartalma
A kávéfőző űrtartalma mutatja meg, hány vendégnek tudsz egyszerre kávét főzni. Általában 300 ml és egy liter közötti kivitelben elérhetőek, és egy csésze kávé kb. 125 ml-nek felel meg. A dugattyús kávéfőzők kapacitását gyakran csészében adják meg.
- 300-600 ml – 2-4 adag kávé készítésére.
- 600-1000 ml – 5-6 adag kávé készítésére.
- 1 l felett – legalább 7 adag french press kávé készítésére.
A french press anyaga
A legtöbb french press tűzálló üvegből készül. Vannak fém kivitelűek is, amelyek jól jönnek például utazásokhoz.
French press üvegedénnyel
Az üveg kávéfőzőket gyakran kombinálják rozsdamentes betétekkel, ez a dizájn meglehetősen népszerű. Az átlátszó falaknak köszönhetően mindig tudni fogod a benne lévő kávé mennyiségét. Az üveg minden esetben tűzálló, vagyis ellenáll a magas hőnek is kávéfőzés közben.
Rozsdamentes french press
A rozsdamentes anyagból készült dugattyús kávéfőzők nagy mértékben ellenállóak a sérülésekkel szemben és egységes hőelosztást biztosítanak. A tartósság azonban a kávékészítés kényelmének a rovására is mehet – a nem átlátszó rozsdamentes edényben nehezebb nyomonkövetni a kávéadagokat. Ellenállóképességük miatt azonban kiválóan alkalmasak pl. utazásokhoz.
Más anyagból készült dugattyús kávéfőzők
A french press kávéfőzőket rézből és alumíniumból is készítik, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a rozsdamentes acél – különbség csak a kinézetükben van. Ezek az anyagok az üvegből készült kávéfőzőknél is felválthatják a rozsdamentes részeket.
A french press kávéfőzők fogantyúja hőálló anyagból kell, hogy készüljön, hogy a kávéfőzés ne csak kényelmes, de biztonságos is legyen.
Kávéfőzés a dugattyús kávéfőzővel - így készül a french press kávé
- Készítsd elő a durvábbra őrölt kávét, a forrásban lévő vízet és magát a french press kávéfőzőt.
- Melegítsd fel az üvegedényt oly módon, hogy forró vízet öntessz bele, forgasd meg párszor, hogy felmelegedjenek az edény falai, ezt utána öntsd ki. Ez segít abban, hogy a kávé melegen maradjon a főzési folyamat során.
- Mérj ki 20 gramm kávét adagonként. Ha nincs mérleged, használj evőkanalat, amely kb. 8 gramm kávét jelent. Literenként kb. 60 g kávé szükséges. Öntsd be a megfelelő mennyiségű durvára őrölt kávét a kávéfőzőbe.
- A forrásban lévő vizet nem egészen egy percig hagyd állni, hogy 90 °C körüli hőmérsékletre hűljön és öntsd be a kávéfőzőbe. Az őrölt kávémennyiség egészének víz alá kell kerülnie.
- Keverd meg óvatosan a kávét és a vizet.
- Helyezd fel a fedelet a French Press-re, de ne nyomd le a dugót.
- A beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá és hagyd állni 3-4 percig.
- Végül nyomd le a kávét egészen az edény aljáig.
- Az így elkészült french press kávét töltsd ki, hogy véget érjen a folyamat és élvezd a munkád gyümölcsét.
A French Press kávé elkészítésének számos módja létezik. Ez csak egy alapvető útmutató. Kísérletezz a különböző kávé-víz arányokkal, az őrlési finomsággal és a főzési idővel, hogy megtaláld a tökéletes csészét a saját ízlésednek.
French press kávé
Az alternatív kávékészítés lényege új módszerek felfedezése. Ehhez hozzá tartozik új kávéfajták kipróbálása is, amire a dugattyús kávéfőzők ideális segítőtársak. A french press kávé készítéséhez általánosságban a világosabb pörkölésű szemes kávé az ideális. A származási helyet tekintve a brazil és kolumbiai fajták a legjobbak french press kávé készítésére, közülük is a mogyorós és csokoládé hatásúak. Újdonságnak számítanak a gyümölcsös ízvilággal rendelkező afrikai eredetű kávéfajták, amelyekkel szintén érdemes kísérletezni.
Mivel a french press kávé tulajdonságait tekintve nagyon közel áll a filteres kávéhoz, az olaszos sötét pörkölésű kávéval nem fogunk ideális eredményeket elérni. Ennél is fontosabb alapszabály, ha lehet, a kávét közvetlenül a főzés előtt daráljuk le. Tehát a french press kávé egyik kötelező kiegészítője a kávédaráló.
A kitöltéskor nézd meg jól a kávét, nem tartalmaz-e kisebb szemcséket. Ha igen, akkor túl finomra őrölted a kávébabot.
Hogy készül a tökéletes french press kávé?
A tökéletes French Press kávé elkészítése egyszerű, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani a lehető legjobb íz eléréséhez.
Hozzávalók:
- Frissen pörkölt, közepesre őrölt kávébab
- Forró víz (kb. 93°C)
- French Press kávéfőző
- Mérleg (opcionális)
- Időzítő (opcionális)
French press kávé tippek:
- A legjobb íz eléréséhez frissen pörkölt kávébabot használj.
- Közepesre őröld meg a kávét. Ha a kávé túl durva, nem lesz elég intenzív, ha pedig túl finom, túl keserű lesz.
- Ne használd a forrásban lévő vizet. A forrásban lévő víz elrontja a kávé ízét.
- Ne hagyd állni a kávét túl sokáig. Ha a kávé túl sokáig áll, keserű lesz.
- Kísérletezz a kávé és a víz arányával, amíg meg nem találod a kedvencedet.
- Tisztítsd meg a French Press kávéfőzőt minden használat után.
Tippek a különleges ízekhez:
- Ízesített french press kávé: adj hozzá egy csipet fahéjat, szerecsendiót, vaníliát vagy más fűszert a kávéhoz a darálás előtt.
- Jéghideg french press kávé: főzd le a kávét a szokásos módon, majd öntsd jégkockákra.
- Tejes dugattyús kávé: önts forró kávét egy pohárba, majd adj hozzá tejet vagy habtejszínt ízlés szerint.
French press kávé előnyei
Maga a french press kávé elkészítése nem nehéz, de időigényesebb feladat, összehasonlítva az automata és kapszulás kávéfőzőkkel. Nézzük, mik a dugattyús kávéfőzős előnyei:
- A french press kávéfőzők ára meglehetősen alacsony
- Minőségi és egyedi kávé pár perc alatt
- A dugattyús kávéfőzők tetszetős megjelenésűek
- A french press kávén kívül teakészítésre is alkalmas eszközök
A leírás elrejtése